STATISTIK


Tahukah Anda?

Berdasarkan kepada kajian yang dijalankan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) pada tahun 2005. Pengguna telefon bimbit di Malaysia telah meningkat iaitu kira-kira 15 juta orang.

Populasi sasaran kajian yang dibuat adalah bedasarkan seluruh pengguna telefon untuk semua platform digital di negara-negara derutamanya pengguna rangkaian 012, 013, 016, 017 dan 019. Samada pengguna pasca bayar atau prabayar.

Bedasarkan kajian tersebut sebanyak 57.4 peratus pengguna telefon bimbit adalah lelaki, manakala 42.6 peratus adalah perempuan.
Jika mengikut negeri, Selangor mencatatkan peratusan tertinggi jika dibandingkan dengan negeri yang lain. 
Mengikut kajian ini juga, kadar sms yang dilakukan oleh penguna Tel juga sangat tinggi....
Dibawah ini pula jadual peratus penguna Prepaid dan Postpaid;
Ini pula kadar bil yang dibuat oleh rakyat negara ini;
  

Daripada jadual2 tersebut kita dapat membuat kesimpulan bahawa negeri Selangor  mencatatkan jumlah pengguna yang paling tinggi, ini kerana Selangor merupakan ibu negara Malaysia, pusat kegiatan seperti perniagaan, sector pekerjaan, pelancongan dan lain-lain banyak tertumpu di negeri tersebut. Maka jumlah penduduk juga turut meningkat dari semasa ke semasa. Oleh yang demikian, tidak hairanlah jika Selangor mencatatkan jumlah pengguna telefon bimbit yang tertinggi.

Selain itu, jumlah pengguna telefon bimbit di Malaysia semakin hari semakin meningkat disebabkan oleh faktor rangkaian telco yang semakin banyak di Malaysia kini. 
Contohnya;
Maxis/ Hotlink, Digi, Celcom/Xpax, U-mobile, Tunes-talk dan sebagainya. Jadual dibawah menunjukkan perbezaan kadar bayaran yang dicaj bagi Telco2 tersebut. Anda boleh membuat pilihan rangkaian telco mana yang lebih menguntungkan diri anda. 
Kami pasti anda pasti akan memlih yang mana dapat memberikan penjimatan kepada anda...


OPERATOR
DIGI Prepaid
Celcom
Xpax
Maxis
U-Mobile
Tune Talk
VOICE CALL
SAME
NET
36
sen
38
sen
33
sen
30
sen
22
sen
OTHER NET
36
sen
38
sen
35
sen
35
sen
22
sen
CHARGING BLOCK
30
sec
60
sec
60
sec
30
sec
TBC
SMS
SAME
NET
10
sen
10
sen
7
sen
6
sen
5
sen
OTHER NET
10
sen
10
sen
15
sen
10
sen
5
sen

Atau
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...